ponedjeljak, 27. studenoga 2017.

SLJEME 15.10.2017.

Jedan lijepi jesenski dan odlučili smo iskoristiti za izlet na Sljeme, vrh Medvednice koji se izdiže iznad Zagreba i s kojeg se pruža pogled na cijeli glavni grad. Nalazi se na 1033 metara nadmorske visine i, uz asfaltiranu cestu kojom smo i mi išli, do samog vrha vode i planinarske staze. Sljeme je vrlo popularno izletište, kako među Zagrepčanima, tako i među svima ostalim ljubiteljima boravka u prirodi. Naravno, na ovakav lijepi dan na Sljeme su se zaputili i motoristi.

sljeme motori

Na vrhu nalazi se televizijski toranj, koji je dobro vidljiv i iz Zagreba i iz Zagorja. Ovaj 169 metara visok toranj na ovom mjestu ponosno stoji od 1976.godine. Danas nažalost nije otvoren za posjetitelje.

sljeme toranj

sljeme toranj

Ovdje se nalazi i Žičara Sljeme, koja danas više nije u pogonu. U rad je puštena 1963.godine i imala je 88 kabina. Vozila je sve do 2007.godine, kada je prestala s radom zbog kvara na elektromotoru i neisplativosti popravka.

sljeme žičara

Naravno, ne treba posebno napominjati da se sa žičare pruža zaista veličanstven pogled na glavni grad i okolicu.

sljeme pogled

sljeme pogled

Osim kao izletište, poznato je i kao mjesto održavanja Snježne kraljice, slalomske utrke koja se ovdje održava od 2005. godine.

snježna kraljica

Za svakog stanovnika Zagreba i okolice Sljeme je savršeno izletište, jednako kao i za planinare i ljubitelje prirode iz drugih krajeva Lijepe Naše. Osim zaista predivne prirode, tu su i brojni ugostiteljski objekti koji nude specijalitete iz ovog kraja, pa svaki posjetitelj može uživati svim osjetilima.

sljeme

Nadamo se da će zima biti što kraća i da se uskoro vidimo u novim pustolovinama!

Nema komentara:

Objavi komentar