četvrtak, 14. rujna 2017.

JASENOVAC 10.9.2017.

Posljednjih nekoliko mjeseci, političke rasprave u Hrvatskoj stavile su Jasenovac u središte pozornosti. Ploča s natpisom "Za Dom spremni" postala je najveći izvor podjela u Lijepoj Našoj. Naše stavove o tome nećemo iznositi, jer politika nije tema ovog bloga. U ovom postu nećemo se više doticati ove teme, iako nas je dijelom potaknula na posjet Jasenovcu.

Nakon nekoliko dana ružnog vremena, u nedjelju se konačno pojavilo sunce, a mi smo to odlučili iskoristiti za izlet u Jasenovac. Krenuli smo ujutro i krenuli prema Glini, Petrinji i Jasenovcu. Budući da smo možda malo prekasno krenuli, putem nismo puno stajali. Prvo zaustavljanje bilo je na izvoru Gora, koji, kako smo mogli zaključiti prema natpisu, već preko 90 godina pruža okrijepu žednim posjetiteljima ovoga kraja. Uređeno je i šljunčano parkiralište, pa se bez problema svatko može zaustaviti i odmoriti prije nastavka puta.

Izvor Gora

Nakon izvora, kratko smo stali još jednom, i nastavili put do Jasenovca, mjesta gdje se nalazio logor u Drugom svjetskom ratu.
Do samog Spomen područja jednostavno je doći, a spomenik Vas pozdravlja izdaleka. Ovaj veličanstveni Kameni cvijet djelo je arhitekta Bogdana Bogdanovića i na ovom mjestu ponosno stoji od 1966.godine. Posvećen je svim žrtvama koje su stradale u logoru Jasenovac, ali istovremeno je i simbol života i ponovnog rađanja.
Jasenovac spomenik

jasenovc spomenik

jasenovac spomenik

Što se tiče samog logora, danas više ostataka nema. Miniran je i uništen, a na mjestima gdje su se nalazili objekti, danas su zemljana brdašca, dok su na mjestima gdje su bile grobnice i mučilišta danas plitka udubljenja. 

Jasenovac logor

Na putu do spomenika nalazi se vlak, koji je na ovo mjesto postavljen 1989.godine. Sastoji se od lokomotive, tendera i pet vagona. Treba napomenuti da je ova lokomotiva jedini takav primjerak u Republici Hrvatskoj. Vlak je u svojoj namjeni za prijevoz stoke, ali se u vrijeme NDH koristio za prijevoz zatvorenika. 

Jasenovac vlak

Jasenovac

Nakon obilaska vraćamo se do samog Memorijalnog muzeja. Prije ulaza nalazi se zanimljiva vremenska linija koja prati cijeli Drugi svjetski rat. Prati događaje u svijetu, u Jugoslaviji i u samom Jasenovcu. Dobro je složena i informativna, pa ćete lako saznati sve što Vas zanima. Tu je i izložba koja prati događaje u Jasenovcu.

memorijalni muzej jasenovac

Tu je i ulaz u muzej, koji je otvoren još 1968.godine. Prije Domovinskog rata, u muzeju bio je pohranjen velik broj predmeta, fotografija, dokumenata i ostale muzejske građe. Građa je, zbog ratnih razaranja, morala biti evakuirana i poslana u Banja Luku. Srećom, sam prostor muzeja, kao ni spmenik, u ratu nisu oštećeni. Dio građe vraćen je muzeju, gdje je i sada izložen ili pohranjen. Velika je sreća što je takva vrijedna zbirka barem djelomično uspjela preživjeti Domovinski rat.
Sam muzej moderan je i zanimljiv. Tu je veliki popis žrtava, brojni osobni predmeti zatvorenika, dokumenti koji su povijesno važni, a možete pogledati i svjedočanstva bivših logoraša. Ulaz u muzej je besplatan.
jasenovac muzej

Nakon posjeta muzeju polako se spremamo za povratak. Biramo drugu cestu, kroz Hrvatsku Kostajnicu. Cijelo ovo područje pretrpilo je strašne napade i velika oštećenja tijekom Domovinskog rata, što je vidljivo i dan danas. Poginuli su i ubijeni branitelji i civili, svi oni čiji je cilj bio ne dopustiti da ova područja padnu u ruke napadača. Putovanje ovakvim mjestima podsjeti nas na to, i upozori nas da to nikada ne smijemo zaboraviti.

Volimo ovakve poučne izlete, i nadamo se da će nas vrijeme poslužiti, pa da uspijemo ostvariti još koji! 

Vidimo se na cesti!

Nema komentara:

Objavi komentar