ponedjeljak, 29. svibnja 2017.

PUTEVIMA DOMOVINSKOG RATA: Kordun, Petrova gora

Ove nedjelje odlučili smo malo istražiti ceste kojima još nismo išli. Odabrali smo cestu(dajem kraći opis) od Šišljavića, preko Banske i Slunjske Selnice, Skakavca, Gornjeg i Donjeg Sjeničaka do Vrginmosta. Cesta je dijelom neasfaltirana, što prethodno nismo znali, ali bilo je ugodno iznenađenje. Uređena je i održavana, tako da čak i oni koji nemaju enduro ili nešto takvo, mogu odvoziti bez nekih večih problema. Duž makadamske ceste nema previše kuća, pa ni ljudi. Nailazimo tek na ponekog usamljenog stanovnika, koji nas s veseljem pozdravlja. Stali smo uz neku kućicu da uhvatimo nekoliko slika.

Kordun

Kordun

kordun

Ubrzo nakon pauze dolazimo na asfaltiranu cestu i u Vrginmost. Vrginmost je područje koje je, nažalost, postalo poznato tijekom Domovinskog rata. Srpski pobunjenici, koji su velikim dijelom bili lokalno stanovništvo, s ovog područja protjerivali su, i ubijali, Hrvate i Srbe koji su htjeli suživot s Hrvatima. Skupština ove općine čak je i raspisala referendum za pristupanje SAO Krajini, pravno nepostojećem identitetu. Općenito, na Kordunu su održavani najveći skupovi četnika u Hrvatskoj, velik broj Hrvata ovdje je stradao, a srpski pobunjenici, regrutirani iz većinskog srpskog stanovništva, relativno lako su se probili kroz ovo područje i krenuli prema Karlovcu. Ubrzo je uslijedio i napad na Karlovac, koji je bio u teškom položaju gotovo do kraja Rata, te je jedan od najgranatiranijih hrvatskih gradova. Zaslugom branitelja, junaka Domovinskog rata, Karlovac je obranjen te je ostao nepokoreni grad.

Vozimo se prema Petrovoj gori. Dolazimo do Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna, djela kipara Vojina Bakića, koji je podignut na najvišem vrhu Petrove gore Petrovcu. U unutrašnjosti spomenika prije rata bio je muzej vezan uz Narodnooslobodilački pokret ovoga kraja, te je ovo jedan od najvažnijih spomenika antifašističke borbe. U Domovinskom ratu prostor spomenika bio je štab JNA i srpskih pobunjenika, a tu su bili i bolnica i radio s kojeg su se odašiljale neistinite poruke u svrhu velikosrpske propagande. Spomenik je velikim dijelom devastiran, ali je takvo zdanje svejedno zanimljivo vidjeti. Pruža se u visinu, a s vrha puca pogled na Sloveniju, Zagreb i BiH. Bez obzira na devastaciju, još uvijek jedan je od najzanimljivijih spomenika ovakvog tipa u Hrvatskoj.


petrova gora spomenik

petrova gora spomenik

petrova gora spomenik

petrova gora spomenik

petrova gora

Nakon obilaska spomenika susrećemo vlasnika motora blizu kojeg smo parkirali. Radi se o simpatičnom Cipraninu Constantinosu, koji putuje Europom na svojoj Transalpici. Proputovao je već velik dio starog kontinenta, a kaže da planira i Afriku i Aziju. Uvijek nas veseli upoznati ovakve ljude, s kojima dijelimo interese i želje. Dugo smo razgovarali s njim, razmijenili kontakte i web stranice i sigurno ćemo ga pratiti na daljnjem putovanju. Želimo mu sretan put!

ridegaia

Pratite ga na adresi Ridegaia.com!

Nakon ugodnog razgovora vraćamo se kući. Povratak na Petrovu goru planiramo što prije, kako bismo istražili ono što ovoga puta nismo stigli. Tamo je i partizanska bolnica te brojne atrakcije koje je svakako zanimljivo vidjeti. Pratite našeg novog prijatelja, a mi donosimo neki novi izlet uskoro.
Vidimo se na cesti!

Nema komentara:

Objavi komentar